KOME JE NAMJENJEN BLOG
BLOG SELJACI I TEŽACI NAMJENJEN JE MOJIM PRIJATELJIMA I MENI (DAMIR RUKOVANJSKI) KOJI ŽELIMO DA NAŠI TEKSTOVI BUDU DOSTUPNI ŠTO JE MOGUĆE VEĆEM BROJU SELJAKA I TEŽAKA I SVIMA ONIMA KOJE ZANIMA POLJOPRIVREDA. SVI SMO ČLANOVI AGROEKOLOŠKOG DRUŠTVA KOJE BROJI ZAVIDNIH 1922 ČLANA

Agroglas poljoprivredni savjetnik

14.05.2008., srijeda

Commander Twin Force s zračnom potporom na poljima Belja d.d.

PRISUSTVOVALI SMO RADU S VUČENIM HARDI PRSKALICAMA SA ZRAČNOM POTPOROM
NAS: Commander Twin Force s zračnom potporom na poljima Belja d.d.
U posljednje vrijeme već poslovično hrvatski poljoprivredni gigant na svojim poljima koristi hardi prskalice. U Hrvatskoj ju tvrtka Findri d.o.o. zastupa i prodaje, a što je veoma važno i servisira. Na poljima Belja d.d. smo prisustvovali radu dvije vučene Hardi prskalice za zračnom potporom. Volumeni vučenih prskalica sa zračnom potporom 2200, 2800, 3200 ili 4200 litara, dok se raspon grana kreće od 18 do 28 metara za modele HAY ( čelične grane s zračnom potporom). Ove na Belju koje vam prikazujemo i na fotografijama su s granama od 24 metra. Pumpe su kapaciteta od 194 – 276 l/min. Hidraulično otvaranje i zatvaranje grana, te mogućnost hidrauličnog podizanja visine grana su svakako zanimljive karakteristike dok se visina prskanja kreće od 450 do 2250 mm. Grane nošene na PARALIFT sistemu. Radna širina kotača od 1500 – 2250 mm, ovisno o modelu i kotačima. Upravljanje funkcijama prskalice je uz pomoć SMART ventila. Commander Twin Force posjeduje i električni regulator s uređajem za konstantnu hektolitarsku dozu neovisno o broju otvorenih ventila i brzini kretanja traktora – HARDI MATIC, mogućnost zakretanja kuta istrujavanja zraka za +40 do -30 stupnjeva, ima ugrađen samočisteći filter, trostruki, četverostruki ili peterostruki nosač dizne s protukapnim ventilom SNAP FIT. Postoji i mogućnost ugradnje dodatne opreme: rezervoar čiste vode, kompjutorsko upravljanje radom prskalice pomoću HARDI CONTROLER 2500, redni filteri na granama prskalice, četverostruki nosač dizne QUADRILET, dizne za prihranu tekućim gnojivom, rezervoar za punjenje kemikalija, rezervoar čiste vode za ispiranje rezervoara iznutra, dizne za ispiranje rezervoara, uređaj za brzo punjenje rezervoara prskalice, električni markeri pjenom, prednji rezervoar volumena 1000 ili 1300 litara, amortizeri za ublažavanje udaraca na osovini prskalice, pneumatske ili hidraulične kočnice, svjetla za cestovni promet, svjetla za noćno prskanje, visokotlačna pumpa za pranje prskalice izvana, dodatni ormarići za nošenje kemikalija i opreme, zaštitna navlaka ispod prskalice za zaštitu usjeva, razmicači usjeva
Što je zračna potpora? Odnosno što je
HARDI TWIN SISTEM zračne potpore? Pomoću njega se postižu uštede u potrošnji kemikalija, veći je radni učinak prskalice, a depozit sredstava za zaštitu je znatno bolji na biljkama. Zakretanje mlaza zračne struje i dizni kao i regulacija brzina istrujavanja zraka moguće je raditi u toku vožnje. Navedene karakteristike su značajne da bi se poboljšao depozit i smanjio gubitak odnošenjem, tzv. drift. Ovisno o tome da li je prskalica nošena ili vučena imamo različitu mogućnost zakretanja mlaza zračne struje. Kod nošenih prskalica zakretanje je ±18 stupnjeva dok kod vučenih prskalica to zakretanje iznosi prema naprijed 40 stupnjeva, a prema unazad 30 stupnjeva. Brzina strujanja zraka dostiže 30 m/s.

Twin sistem zračne potpore kakav se danas ugrađuje na prskalice je već treća generacija ovog sistema. Iz preko 20-godišnjeg iskustva farmera cijelog svijeta dobiveni su odgovori da Twin prskalice imaju, odnosno postižu:
1. veći kapacitet uslijed manje potrošnje vode koja se smanjuje 100% ili možda čak u nekim slučajevima i više
2. prosječnu uštedu u kemikalijama 16% u odnosu na konvencionalno prskanje
3. veću slobodu prskanja pri čemu brzina vjetra koji ometa proces prskanja može biti do 8 m/s (kod konvencionalnih prskalica granična brzina vjetra kod kojeg bi se proces prskanja trebao zaustaviti iznosi 4 m/s)
U Hrvatskoj ovakve vučene
Commander Twin Force imaju i u Hrastovcu Stjepan i Dalibor Pavlak, zatim Zdenko Zečić u Lazama, pa Belje d.d. u Vrbovcu i Dardi, zatim PIK Vinkovci, Diba u Suhopolju, a nalazimo ih i u Somboru i Glogonju u Srbiji, a koje su također prodali Zlatko i Željko Findri.

- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijesti
ČITAJTE ČASOPISE U KOJIMA SURAĐUJU ČLANOVI AGRO EKOLOŠKOG DRUŠTVA

1. Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu 031 223282
2. Gospodarski list, dvotjednik za poljoprivredu
3. Ovčarstvo i kozarstvo, dvomjesečnik
4. Pčela, mjesečnik za pčelare
5. Holstein, časopis za uzgajivače holstein goveda
6. Moj pas, časopis za kinologiju
7. Lovački vjesnik, mjesečnik za lovstvo
8. Racing pigeon, njemački časopis za golubarstvo
9. Nova Zemlja, povremenik za poljoprivredu