KOME JE NAMJENJEN BLOG
BLOG SELJACI I TEŽACI NAMJENJEN JE MOJIM PRIJATELJIMA I MENI (DAMIR RUKOVANJSKI) KOJI ŽELIMO DA NAŠI TEKSTOVI BUDU DOSTUPNI ŠTO JE MOGUĆE VEĆEM BROJU SELJAKA I TEŽAKA I SVIMA ONIMA KOJE ZANIMA POLJOPRIVREDA. SVI SMO ČLANOVI AGROEKOLOŠKOG DRUŠTVA KOJE BROJI ZAVIDNIH 1922 ČLANA

Agroglas poljoprivredni savjetnik

08.02.2008., petak

JOŠ NE POTVRĐENO I U FAZI ISTRAŽIVANJA
Grivičić dobio 350 hektara za poslušnost
Prema do sada ne provjerenim informacijama prošla Čobankovićeva vlast dodjelila je i potpisala i odobrila koncesiju na 350 hektara državne zemlje Darku Grivičiću, predsjedniku fantomske udruge Hrvatski seljački savez. No, tu ne bi bilo ništa čudno kad ne bi bila u pitanju zemlja bivšeg kombinata Jasinje, odnosno radne jedinice Lug. U isto vrijeme za ostalih tisuću hektara je natječaj poništen i ta zemlja danas stoji neobrađena i u korovu. Izvori bliski starom ministru tvrde da njegov slučaj nije diran samo zato da ne bi pravio bune.

- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Petrokemija opalila pljusku Pankretiću

POSKUPILA GNOJIVA
Friday, February 08, 2008

Nakon uspješno obavljenog remonta Petrokemija je startala svoja postrojenja i proizvodnja je u tijeku. Isporuka gnojiva počinje ovog vikenda i naša tvrtka će moći isporučiti dovoljne količine gnojiva za hrvatsko tržište. Kako je došlo do velikog poremećaja na svjetskom tržištu sirovina, posebno kalijevog klorida, fosfata i sumpora (osnovnih sirovina za proizvodnju NPK gnojiva), i enormnog povećanja cijena od 80 do 300 posto, proizvođači mineralnih gnojiva, pa tako i Petrokemija također su morali povećati svoje cijene. Naša gnojiva od danas su skuplja, i to Urea 20 posto, KAN 15 posto, te NPK u prosjeku 64 posto, zavisno od formulacija. Prosječno poskupljenje iznosi 44 posto. Smatra se da to neće dovesti do pada potrošnje mineralnih gnojiva budući da su i poljoprivredni proizvodi, posebno žitarice, također doživjeli veliki skok cijena.

- 20:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Žnadnas = (NE)UREDNA KULTIVACIJA
ŽNASLOV = Kinezi su za sve krivi
Žpodnas = Ako nisu krivi siroti kosooki, onda je krivica za visoke cijene hrane korištenje žitarica i uljarica u proizvodnji goriva za naše limene ljubimce. A njih je na ulicama toliko da su naši poljoprivrednici doslovce napunili hangare dolarima koje su im za njihov kukuruz i uljanu repicu dali naftaši
Žautor = Damir RUKOVANJSKI
Cijene pšenice, ulja, kukuruza i općenito hrane u budućnosti će samo rasti najavljuju svi koji tvrde da se razumiju u područje proizvodnje hrane. I svima je razlog taj što su Kinezi počeli jesti i piti. Jer njih toliko da kad oni samo podrignu to znači da je već došlo do potresa cijena u Europi. A možete misliti koliko to kinesko podrigivanje i štucanje tereti Hrvatsku i njezine proizvođače hrane. Naši prerađivači nemaju nigdje rupe, nikakvog praznog hoda, ni manjkavosti u tehnologiji što uzrokuje veće troškove proizvodnje već samo misle na Kinu. Jer sve je zlo što su Kinezi počeli piti mlijeko svaki dan i jesti više od jednom na dan. Do sada su živjeli od zraka pa su cijene u Hrvatskoj mogle mirovati. Ako nisu krivi siroti kosooki, onda je krivica za visoke cijene hrane korištenju žitarica i uljarica u proizvodnji goriva za naše limene ljubimce. A njih je na ulicama toliko da su naši poljoprivrednici doslovce napunili hangare dolarima koje su im za njihov kukuruz i uljanu repicu dali naftaši. Imamo samo jedan problem. Nitko od nas se ne može sjetiti ni jednog Hrvata koji svoj automobil vozi na bio dizel.
Zadnjih dana gledamo mirnu predaju vlasti. Dva vojnika svojih stranaka, Pankretić i Čobanković, kao pravi poslušnici lijepo sele svoje stvari. Dijele fotelje, razmjenjuju tajnike, pa na jednom mjestu prave dva kabineta, dvije sekretarice, vozače i slično. Odlično sve izgleda za javnost, a ta javnost će vidjeti i kako će to funkcionirati. Mudro kao i svi do sada posegnu ruku u proračun i kao pravi vojnici, vatrogasci podjele seljacima. Ovoga puta za stjecanje popularnosti na selu poslužiti će svinjogojci. Sutra uljari, preksutra ribari i tako dalje. Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić najavio je interventni otkup svinja. To će državu stajati nešto više od 40 milijuna kuna. Pankretić se sastao s predstavnicima mesne industrije, udruge Croatiastočar, Središnjeg saveza uzgajivača svinja i predstavnicima drugih svinjogojaca. Teme su bile analiza stanja u svinjogojstvu i mjere koje će Ministarstvo provoditi radi konsolidacije proizvodnje i tržišta svinja i svinjskog mesa. Na otkupnu cijenu proizvođači bi trebali dobiti dvije kune po kilogramu državne potpore. Ovisno o kvaliteti mesa mogli bi dobiti do 10 kuna. Te će svinje domaća mesna industrija moći otkupiti po sedam kuna. Trenutačno je 210.000 svinja višak. Bilo je samo pitanje dana kada će Sanaderova ekipa dati zeleno svijetlo za ovu mjeru. Taj problem je uvijek prisutan i osiguranje novca za interventni otkup uvijek je popularan.
Duhan su prošle godine proizvodila 1283 proizvođača, a ove se očekuje još približno 300 novih. Duhan će biti zasijan na 4700 hektara, što je za 400 hektara više nego prošle godine. Očekuje se 10.000 tona duhana tipa "virginia" i tisuću tona "burleya. Vrlo zanimljiva situacija. Pušenje se u cijelom svijetu zabranjuje na svakom koraku, a duhan se proizvodi sve više. Na svu sreću naši poljoprivrednici od toga još uvijek mogu živjeti, pa na barem nečemu zarađujemo za izvoz. Svoj duhan izvozimo i u Japan. Bilo bi zanimljivo vidjeti što još mi izvozimo Japancima. Nažalost, ni tu nismo u stanju iskoristiti naše potencijale. Imamo uvjete da duhan proizvodimo ne na 4700, nego na barem 47 tisuća hektara i to prodamo Japancima. No, nama je ipak zanimljivije samo kukati kako nam ništa ne ide. Postavlja se pitanje zašto se mi uopće danas u javnosti toliko mučimo s problemima poticaja za očuvanje izvornih pasmina, ekološke proizvodnje koja se odvija na jedan posto poljoprivrednih površina. Očito smo mi Hrvati takvi. Od muhe ne vidimo slona. Pa tako nitko ne vidi da mi imamo mogućnosti proizvoditi duhan i uljarice za bio dizel više nego drugi. No, vika je samo oko problema gdje će ribariti sedam slovenskih ribara, ili kako će se spasiti hrvatska proizvodnja badema ili lješnjaka.

- 10:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijesti
ČITAJTE ČASOPISE U KOJIMA SURAĐUJU ČLANOVI AGRO EKOLOŠKOG DRUŠTVA

1. Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu 031 223282
2. Gospodarski list, dvotjednik za poljoprivredu
3. Ovčarstvo i kozarstvo, dvomjesečnik
4. Pčela, mjesečnik za pčelare
5. Holstein, časopis za uzgajivače holstein goveda
6. Moj pas, časopis za kinologiju
7. Lovački vjesnik, mjesečnik za lovstvo
8. Racing pigeon, njemački časopis za golubarstvo
9. Nova Zemlja, povremenik za poljoprivredu